Tuina therapie

Tuina therapie is een belangrijke component van de TCG. Het is een externe behandelmethode (massage) met een grote variëteit aan massage- en manipulatietechnieken die op het lichaam kunnen worden toegepast. De basis van deze technieken zijn bewegingen zoals duwen, rollen, wrijven, kneden, draaien, drukken en trekken.

Er wordt gebruik gemaakt van verschillende massage- en manipulatietechnieken waarmee, door de circulatie van energie en bloed te reguleren/stimuleren, het zelf-herstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd.

Tuina therapie is zeer effectief voor het behandelen van (pijn)klachten die te maken hebben met de wervelkolom, de gewrichten, spieren en pezen. Naast deze fysieke klachten kunnen ook klachten zoals vermoeidheid en stress goed met tuina behandeld worden. Eventueel, afhankelijk van de klacht en cliënt wordt tuina gecombineerd met acupunctuur.

Het versterkt en stimuleert de stofwisseling en reguleert het centrale zenuwstelsel. Het heeft hierdoor tevens een positief effect op de psychische gesteldheid bij vermoeidheid en stress.

In de Chinese context wordt tuina therapie toegepast om:

•stagnaties in de meridianen op te heffen
•de vrije stroom van Qi en Xue te reguleren en te bevorderen
•de dynamische balans tussen Yin en Yang te handhaven of te herstellen
•pathogene factoren te verwijderen
•de lichaamsweerstand te versterken

Het primair effect van tuina is het herstellen van balans. En omdat ziekte in de TCG gezien wordt als verstoring van de dynamische balans tussen Yin en Yang is tuina ook in preventieve zin effectief.